editie #1

The New Social

Hoe kunnen culturele producties betekenisvol zijn in een mengvorm van online en offline? De bevindingen van The New Social worden gebundeld in een toolkit die voor het hele veld beschikbaar wordt gemaakt
Hoe kunnen de kwaliteiten van een fysieke presentatie en een digitale aanbiedingsvorm elkaar versterken? Voor veel culturele instellingen is dit een relevante vraag. Framer Framed, IMPAKT en Hackers & Designers onderzoeken hoe culturele evenementen en publicaties kunnen (voort)bestaan in een mengvorm van online en offline. Ze bundelen hun bevindingen in een toolkit die voor het hele veld beschikbaar wordt gemaakt.

Het project The New Social. Hybrid Strategies for Cultural Spaces richt zich op drie pijlers: livecasting, publiceren en archiveren. Deze zijn gebaseerd op de productie van culturele instellingen die vaak tot uiting komt in een evenement, publicatie en/of archief.

De drie kernpartners bouwen in hun onderzoek voort op inzichten uit recente ervaringen. Zo heeft IMPAKT eerder een virtuele, immersieve festivalbeleving gerealiseerd en geƫxperimenteerd met het aanbieden van livecasting in hun reguliere programmering. Framer Framed is onlangs gestart met een op toegankelijkheid gericht publicatiebeleid en zoekt samen met partner Hackers & Designers naar nieuwe manieren van publiceren.

In het onderzoek is speciale aandacht voor het open source ontsluiten van alle documentatie, maar ook voor het ondervangen van nieuwe tweedelingen: tussen het fysiek en digitaal aanwezige publiek, tussen digital natives en digibeten en tussen mensen met en zonder goede internetverbinding.
partners:
Aksioma - Institute for Contemporary Art Ljubljana, Ania Molenda en Andrea Prins, Archive Books Publisher, Atelier Picha, Decolonial Futures - Dorine van Meel, DEN - Kennisinstituut cultuur & digitalisering, Errant Journal, Hackers & Desingers, Hoax - grafisch ontwerp, IMPAKT, Instituut voor Netwerkcultuur, Willem de Kooning (Lectoraat Experimental Publishing), Remco van Bladel - grafisch ontwerp, Tommaso Campagna - programmeur
volgende

updates

CICCproject1.jpeg
27 feb '23

Maak kennis met The New Social

Een kunstenaarsstatement op de Instagram-pagina van een museum, een thematische podcastserie die verhalen van theatermakers toegankelijk maakt voor een breed publiek, een (online) artist talk speciaal voor jonge, net afgestudeerde makers. Het zijn zomaar wat voorbeelden van hoe culturele organisaties zich manifesteren als uitgever. Onder de noemer 'The New Social' onderzoekt Framer Framed samen met IMPAKT en Hackers & Designers hoe dergelijke online uitingen vorm kunnen krijgen als hybride publicaties. Doel is om een open-source dienst te ontwikkelen, waarmee cultuurprofessionals zelf aan de slag kunnen.