De projecten van Innovatielabs #2 worden uitgevoerd door consortia die bestaan uit verschillende partnerorganisaties. Soms zijn deze partners in verschillende domeinen actief. Effectief samenwerken in deze consortia is daarom een opgave, zeker ook omdat er wordt samengewerkt vanuit een expliciete innovatiedoelstelling. Een belangrijk ingrediënt om een cultuur van gezamenlijkheid te creëren in deze consortia is een gezamenlijk verhaal. Het vertellen van verhalen is een belangrijke techniek voor betekenisvolle interne en externe relaties in een organisatie of samenwerkingsverband. Met verhalen kun je verschillen tussen teams of tussen teamleden overbruggen, een identiteit bouwen en collectief commitment bewerkstelligen. Ook kunnen verhalen de waarden en visie van een consortium uitdragen. De projecten uit Innovatielabs #2 werken op verschillende manieren samen vanuit verhalen.
Definitie samenwerken vanuit verhalen
Verhalen resoneren vooral met onze emoties in plaats van puur met onze ratio. Dat is cruciaal om binding in teams en samenwerkingsverbanden te creëren. Het gaat dan om expliciete kennis maar ook om impliciete en onbewuste kennis van de manier waarop je dingen in een samenwerkingsverband doet of voor elkaar krijgt.
Met verhalen kun je verschillen tussen teams overbruggen, een identiteit bouwen en collectief commitment bewerkstelligen.
1. Gedeelde verhalen als basis voor samenwerking
In de projecten van Innovatielabs #2 verbinden diverse organisaties zich rondom een gezamenlijk verhaal, zoals een uitdaging, thema of vorm van onderzoek. Ze werken samen in een netwerk met een verhaal dat doorloopt: de personages blijven zich ontwikkelen, er ontstaan nieuwe verhaalwendingen en er zijn vaak wisselende hoofdrolspelers. Er is dus meestal geen sprake van één enkele leider in de samenwerking, het verhaal zelf is leidend. De verhalen die de consortia verenigen, maken vormen van gedeeld leiderschap of collectief werken mogelijk. Dat gedeelde leiderschap is terug te vinden in veel projecten.
is een ontwikkeltraject voor makers in kunst, design en wetenschap, met een focus op de interactie tussen nieuwe technologieën, beweging en het lichaam. Veertien makers uit uiteenlopende disciplines, waaronder dans, grafisch ontwerp, film, VR en beeldende kunst, zijn geselecteerd voor dit tweejarige traject. Gedurende deze periode gebruiken de makers een interdisciplinaire onderzoeksmethode om aan een collectief vocabulaire en archief aan referenties te werken, waarna ze tijdelijke collectieven vormen.
komt voort uit De Zaak Shell, een documentair toneelstuk over de klimaatcrisis. Onderdeel van het project is het spelen van op maat gemaakte versies van deze voorstelling voor ceo’s, wetenschappers, politici, activisten en beleidsmakers, waarbij de initiatiefnemers met de betrokkenen in gesprek gaan en een gedeeld handelingsperspectief ontwikkelen. Zij concludeerden dat het probleem en de oplossing liggen in de verhalen die we elkaar vertellen. En dat kunstenaars daarin een cruciale rol spelen.
2. Bestaande verhalen veranderen
Verhalen impliceren normen en machtsstructuren. Sommige verhalen zijn dominanter dan andere en kunnen dus andere verhalen en stemmen marginaliseren. In verhalen bouwen we voort op machtsstructuren die te maken hebben met welk gedrag aangemoedigd of ontmoedigd wordt en wie een stem krijgt en wie niet. Dat betekent dus ook dat nieuwe, andere verhalen verandering teweeg kunnen brengen of een reactie kunnen zijn op verandering. Nieuwe verhalen kunnen de verbeelding aanspreken van mensen binnen en buiten een consortium en hun innovatieve potentieel aanwakkeren. Verschillende projecten van Innovatielabs #2 zetten verhalen bewust in om vernieuwing te stimuleren. Deze vernieuwing zit soms ook in andere manieren van samenwerken, waarin gelijkwaardigheid en een gedeelde verantwoordelijkheid centraal staan. Zo worden verhalen gebruikt om sociale praktijken te veranderen en op een andere manier samen te werken.
stimuleert gemeenten om samen met creatieve en culturele makers te werken aan actuele opgaven. Gemeenten konden via de regeling voor ‘talentvolle gemeenten’ uren aan verbeeldingskracht aanvragen om kunstenaars hiervoor in te zetten. Door het narratief van de talentvolle kunstenaar die een subsidieaanvraag mag indienen om te draaien naar de ‘talentvolle gemeente’, wordt de samenwerking tussen kunstenaars(collectieven) en gemeenten opgeschud en worden bestaande machtsverhoudingen bevraagd.
onderzoekt hoe een gelijkwaardig partnerschap met een niet-menselijke entiteit onze manier van kijken naar entiteiten en organisaties kan veranderen. Daarvoor worden allerlei betrokkenen (vissers, omwonenden, kunstenaars) uitgenodigd om een directe uitwisseling met de rivier de Maas aan te gaan. Vanuit het verhaal van deze samenwerking tussen menselijk en niet-menselijk leven wordt verkend hoe je op andere manieren kunt communiceren, organiseren, samenwerken en co-creëren.
3. Een zoektocht naar ander vocabulaire
Het gebruik van verhalen is ook verbonden met andere stijlelementen, zoals het gebruik van bepaalde beelden of vocabulaire. Net zoals verhalen normen en macht met zich meebrengen, geldt dit ook voor het vocabulaire dat we gebruiken. Dat betekent dat de zoektocht naar andere, nieuwe verhalen ook een zoektocht naar een ander vocabulaire behelst. Hoe kan het vocabulaire dat wordt gebruikt in de projecten van Innovatielabs #2 bijdragen aan een gelijkwaardige samenwerking in plaats van bestaande machtsverhoudingen continueren? En hoe kan vocabulaire een rol spelen in het creëren van de ruimte die nodig is voor innovatie? Veel van de projecten zijn zich zeer bewust van de noodzaak van een ander vocabulaire.
zijn partners betrokken die op industriële schaal met vlas werken en partners die dit als zelfsturende groep linen stewards op handmatige schaal doen. Vanuit een consortium dat gelijkwaardige samenwerking nastreeft, is goed nagedacht over het benoemen en categoriseren van partners. Woorden als ‘grote’ en ‘kleine’ partners zijn daarom tijdens het project verdwenen; partners worden aangeduid met een verwijzing naar hun productieschaal (industrieel, handmatig).
initieerde een incubatorprogramma waarin ontwerpers één-op-één samenwerken met klimaatwetenschappers. Om nieuwe manieren van samenwerken aan te moedigen, kregen ze de vrijheid om hun eigen teamrollen en functietitels te definiëren en zelf de focus en het gewenste resultaat te bepalen. Het doel is om van deze experimentele samenwerkingen te leren en nieuwe instrumenten, werkmethoden en modellen voor de klimaatuitdaging te ontwikkelen.
In de projecten uit Innovatielabs #2 werken partners op verschillende manieren samen vanuit verhalen. Ten eerste verbinden diverse organisaties zich in de projecten rondom een gezamenlijk verhaal, zoals een uitdaging, thema of vorm van onderzoek. Zo werken ze samen aan een verhaal dat doorloopt. Deze verhalen die de partners verenigen maken vormen van gedeeld leiderschap of collectief werken mogelijk.
Ten tweede worden verhalen ingezet als een katalysator voor verandering. Verschillende projecten van Innovatielabs #2 zetten verhalen bewust in om vernieuwing aan te wakkeren. Interessant daarbij is dat sommige projecten nieuwe verhalen inzetten om andere manieren van samenwerken vanuit gelijkwaardigheid mogelijk te maken, zoals in het project Gezocht: Talentvolle Gemeenten.
Ten derde wordt in de projecten veel aandacht besteed aan het zoeken naar een ander vocabulaire dat bij deze (nieuwe) verhalen hoort. Dit nieuwe vocabulaire wordt ingezet om een gelijkwaardige samenwerking en ruimte voor innovatie te creëren.
Ieder project en iedere context vraagt om andere accenten in het verhaal, en het verhaal heeft nu nog een open einde.
Download hiernaast de pdf voor de Engelstalige routekaart die we maakten voor de expositie van Innovatielabs #2 op Dutch Design Week 2024.
Onderzoekers
Danielle Arets
Lector Designing Journalism
Lies Wijnterp
Onderzoeker
Benieuwd naar alle bevindingen?
Lees hier de hele eindrapportage van innovatielabs #1