De culturele en creatieve sector staat voor grote uitdagingen in onze snel veranderende samenleving. Uit de projecten van Innovatielabs blijkt dat een nieuwe set vaardigheden nodig is om deze uitdagingen aan te gaan (zie ook
KEM’s onderzoeksagenda). Dat geldt in het bijzonder voor het vermogen om onderzoekend te werken. Artistiek onderzoek biedt benaderingen en methodes om complexe vraagstukken te verkennen en aan te pakken. Door creatieve processen in te zetten ontstaan er nieuwe inzichten en perspectieven die met traditionele onderzoeksmethodes niet bereikt worden. Deze aanpak is bijzonder waardevol om maatschappelijke en technologische ontwikkelingen vanuit een artistieke invalshoek te onderzoeken.
Daarnaast, vooral met het oog op de maatschappelijke mogelijkheden die de culturele en creatieve sector verkent, is het versterken van transdisciplinaire samenwerkingsvaardigheden cruciaal. Het verbinden van verschillende domeinen, zoals kunst, wetenschap en maatschappij, vereist allereerst een gedeelde taal, maar ook het vermogen om vanuit diverse perspectieven te denken en te handelen. Ook de ontwikkeling hiervan kan met behulp van artistiek en ontwerpend onderzoek plaatsvinden. In een dergelijke samenwerking is het belangrijk om uit te gaan van het in Innovatielabs dominante principe van open innovatie. Ontwikkelde kennis en toepassingen moeten open binnen consortia gedeeld worden en bij voorkeur met de sector om de wend- en weerbaarheid te versterken.
Door kennis breed te delen, kunnen organisaties bijvoorbeeld samen sterker worden in het ontwikkelen van eigen technologische toepassingen. Binnen Innovatielabs onderzocht een aantal initiatieven hoe zij bestaande digitale technologie succesvol kunnen inzetten. Ze ontwikkelden hiervoor meer dan alleen technische kennis – ze ontwikkelden ook vaardigheden om de sociale, ethische en culturele gevolgen van technologie voor de samenleving in kaart te brengen en het begrip hierover te vergroten. Deze vaardigheden zijn bijzonder waardevol voor de hele sector. Ze kunnen ertoe bijdragen dat er technologische innovaties worden ontwikkeld die passen bij de waarden van de sector en daarmee de sector onafhankelijker maken van grote techbedrijven. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is wel dat systemen en data met elkaar kunnen communiceren. Deze ‘interoperabiliteit’ verdient meer aandacht, want alleen zo kan technologie aansluiten op sectorbrede doelen.