feb. 25

Belangrijkste uitkomsten: 5 aanbevelingen

Innovatielabs
De inzichten die tijdens het programma Innovatielabs zijn opgedaan, zijn gebundeld in vijf concrete aanbevelingen om innovatie te stimuleren en te faciliteren. Syb Groeneveld, directeur-bestuurder van het Stimuleringsfonds: 'Nieuwe vormen van samenwerking zijn cruciaal voor innovatie en belangrijk om de culturele en creatieve sector te versterken, zowel in artistiek, financieel als maatschappelijk opzicht.'
Innoveren is een proces van uitproberen, bijstellen en leren. Niet elk project levert direct zichtbaar succes op, maar juist de uitdagingen en onzekerheden dragen bij aan nieuwe inzichten en kansen voor je praktijk of organisatie. Ze helpen om flexibeler en adaptiever te worden. Dat is waar het bij wendbaarheid en weerbaarheid om draait.

Precies dit soort kennis is nodig om ook de culturele en creatieve sector wendbaarder en weerbaarder te maken. Door inzichten en ervaringen breed te delen, kunnen makers, culturele instellingen en creatieve bureaus van elkaar leren en elkaar versterken. In het programma Innovatielabs stond kennisdeling daarom centraal, al bleek dit in de praktijk niet altijd eenvoudig.
De dagelijkse realiteit dwingt veel organisaties om zich te richten op de korte termijn, mede door een subsidiesysteem dat vooral kortlopende projecten ondersteunt. Hoe dit te doorbreken? Lees de vijf aanbevelingen van Syb Groeneveld, directeur-bestuurder Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, en Bart Ahsmann, directeur CLICKNL, om innovatie te stimuleren en te faciliteren. Deze zijn bedoeld als bouwstenen voor een langetermijnvisie op de culturele en creatieve sector en gericht aan beleidsmakers en financiers.

Het innovatief vermogen van de sector komt het beste tot bloei wanneer er aandacht is voor de ontwikkeling van kennis en vaardigheden, in uitwisseling met kennisinstellingen.

Bart Ahsmann, directeur CLICKNL
Foto: Maarten Nauw
Foto: Maarten Nauw