Editie #2

Rotterdam Writers’ Rooms

Rotterdam Writers' Rooms is een ontwikkeltraject voor schrijvers met een sterke drive om verhalen te vertellen, die in films en series vaak onderbelicht blijven.
Rotterdam Writers' Rooms is een incubator-traject voor schrijvers met een sterke drive om verhalen te vertellen die in films en series vaak onderbelicht blijven. Verdeeld over drie writers’ rooms werken twaalf schrijvers aan de uitwerking van hun verhaalconcepten onder begeleiding van ervaren scriptschrijvers. Door middel van vakinhoudelijke workshops en openbare table reads, waarbij acteurs aan tafel een script doornemen, worden de sector en het publiek betrokken bij het schrijfproces. De Erasmus Universiteit Rotterdam is kennispartner van het project en doet onderzoek naar de verhoudingen tussen de schrijvers, het publiek en de cultuursector.
Een incubator voor nieuwe verhalen
In de creatieve sector is een writers’ room een schrijversplek om het maakproces te organiseren. Het samenwerkingsverband achter Rotterdam Writers' Rooms, dat bestaat uit een netwerk van organisaties uit de creatieve en culturele sector, observeert dat in Nederland en andere westerse landen deze schrijfteams voornamelijk wit zijn.
Beeld: Amani Omaisi
Beeld: Amani Omaisi
Onderzoek
De Erasmus Universiteit Rotterdam doet onderzoek naar de opzet van de incubator binnen de driehoek makers, sector en publiek. De verwachting is dat het project kennis oplevert over de interactie tussen makerpraktijk, publieksinteractie en de culturele waarde voor de sector. De resultaten worden na reflectie en evaluatie breed gedeeld, met als doel een duurzame investering te doen in een bredere infrastructuur in Rotterdam waar toekomstige makers van kleur mede van kunnen profiteren.

contact

Meer weten over dit project of
in contact komen met de initiatiefnemers?
website

INITIATIEFNEMERS Rotterdam Writers’ Rooms

Aangesloten partners
Stichting SKLNE, Buddy Film Foundation, Stichting Filmtent, Scriptbank, de Subsidieadviseurs, Erasmus Universiteit Rotterdam, Tulsa Studios, Film Platform Rotterdam, Ready for Dutch, Film Forward, Catalista, Fabiënne Soares.
Co-financiers
Gemeente Rotterdam, Droom en Daad, SKVR

archief

apr. 25

Een archief vol kennis voor en over innovatie

In het archief van Innovatielabs vind je kennis voor en over innovatie in de culturele en creatieve sector. Van praktische tips tot blogs over onderzoeksthema’s als samenwerken en technologie. Maar hoe vind je in die veelheid van informatie wat je nodig hebt? Schrijver Twan Eikelenboom dook in het archief en stelde een wegwijzer samen die je op het juiste spoor zet.

Innovatielabs
lees meer
feb. 25

Belangrijkste uitkomsten: 5 aanbevelingen

De inzichten die tijdens het programma Innovatielabs zijn opgedaan, zijn gebundeld in vijf concrete aanbevelingen om innovatie te stimuleren en te faciliteren. Syb Groeneveld, directeur-bestuurder van het Stimuleringsfonds: 'Nieuwe vormen van samenwerking zijn cruciaal voor innovatie en belangrijk om de culturele en creatieve sector te versterken, zowel in artistiek, financieel als maatschappelijk opzicht.'

Innovatielabs
lees meer
nov. 24

De maatschappelijke impact van kunst en cultuur - inzichten uit de sector

Een theater dat de lokale werkgelegenheid stimuleert, een kunstproject dat eenzame ouderen verbindt, of een museumexpositie die klimaatverandering tastbaar maakt - de impact van kunst en cultuur reikt vaak verder dan het podium of de museumzaal. Maar waarover praten we dan precies als we het hebben over impact? Volgens onderzoekers Lies Wijnterp (HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Gwen Parry (Hogeschool van Amsterdam) gaat het om een mix van maatschappelijke en artistieke waarden die levens of omgevingen beïnvloeden. In dit artikel belichten ze hoe de culturele en creatieve sector stuurt op maatschappelijke betekenis en deze evalueert en onder woorden brengt.

Innovatielabs
lees meer