Editie #2

Publieksmonitor & Predictive AI

Met behulp van voorspellende AI-technieken ontwikkelen de initiatiefnemers van Publieksmonitor Predictive A.I een hulpmiddel voor makers, programmeurs en marketeers om afgewogen keuzes te maken in programmering en marketing.
Wat kunnen artificial intelligence (AI) en het delen van data-inzichten betekenen voor de cultuursector? De initiatiefnemers van Publieksmonitor & Predictive AI zien mogelijkheden voor makers, programmeurs en marketeers om afgewogen keuzes te maken in programmering en marketing. Ze ontwikkelen een collectieve database en digitale tool om data te verzamelen en te ontsluiten, binnen de kaders van de privacywetgeving. Daarnaast werken ze aan een zelflerend algoritme om de omvang en samenstelling van het potentiële publiek voor een voorstelling te voorspellen. Het doel is om uiteindelijk één geïntegreerd voorspelmodel te realiseren dat direct beschikbaar is voor alle professionals in de podiumkunstensector.
Beeld: Publieksmonitor & Predictive AI
Beeld: Publieksmonitor & Predictive AI
Een digital tool en een geavanceerd voorspelmodel
Het project bestaat uit twee onderdelen. De Publieksmonitor is een initiatief van Digitaal Informatieplatform Podiumkunsten (DIP). Het is een digitale tool voor het centraal verzamelen, analyseren, ontsluiten én interpreteren van publieks- en verkoopdata in de podiumkunstensector. Hiermee wordt data-gedreven marketing en besluitvorming mogelijk voor programmeurs, marketeers en makers. Voor het eerst krijgen makers inzicht in het bereik en de samenstelling van hun publiek: informatie die voorheen versnipperd bij verschillende podia bleef.

Het tweede onderdeel is een geavanceerd voorspelmodel ontwikkeld door Predictive A.I. voor de podiumkunsten. Dit Audience Demand Model gebruikt kunstmatige intelligentie om de kaartverkoop te voorspellen voor specifieke artiesten in bepaalde zalen. Door data uit de Publieksmonitor te combineren met aanvullende bronnen, helpt het model professionals om de zaalbezetting te verhogen en de diversiteit in aanbod en publiek te vergroten. Belangrijk is dat het model bedoeld is om menselijke beslissers te ondersteunen met uitgebreide gebenchmarkte gegevens en voorspellingen over bereik, samenstelling en communicatiekanalen. Het maken van strategische en inhoudelijke keuzes is en blijft altijd het (mensen)werk van professionals.

Het maken van strategische en inhoudelijke keuzes is en blijft altijd het (mensen)werk van professionals.

Een vruchtbare samenwerking
De samenwerking tussen DIP en Predictive A.I. biedt de projectpartners meerdere voordelen. Denk aan inhoudelijke synergie, schaalvoordelen en een zorgvuldige borging van rechten op datagebruik. Met als resultaat: één geïntegreerd voorspelmodel dat direct beschikbaar is voor alle professionals in de podiumkunstensector.

Samenvattend stelt Publieksmonitor & Predictive AI professionals uit alle geledingen van de podiumkunstensector in staat om wendbaarder te worden door nieuwe mogelijkheden te onderzoeken, en weerbaarder door een breder publieksbereik te realiseren voor een gevarieerder aanbod aan projecten.

contact

Meer weten over dit project of
in contact komen met de initiatiefnemers?
website

INITIATIEFNEMERS Publieksmonitor & Predictive AI

Aangesloten partners
Stichting Digitaal Informatieplatform Podiumkunsten, Predictive A.I. (Edsart Udo de Haes)
Co-financiers
De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), De Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) , De Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP), DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie, Rotterdam Festivals, Taskforce Publieksdata

archief

feb. 25

Belangrijkste uitkomsten: 5 aanbevelingen

De inzichten die tijdens het programma Innovatielabs zijn opgedaan, zijn gebundeld in vijf concrete aanbevelingen om innovatie te stimuleren en te faciliteren. Syb Groeneveld, directeur-bestuurder van het Stimuleringsfonds: 'Nieuwe vormen van samenwerking zijn cruciaal voor innovatie en belangrijk om de culturele en creatieve sector te versterken, zowel in artistiek, financieel als maatschappelijk opzicht.'

Innovatielabs
lees meer
nov. 24

De maatschappelijke impact van kunst en cultuur - inzichten uit de sector

Een theater dat de lokale werkgelegenheid stimuleert, een kunstproject dat eenzame ouderen verbindt, of een museumexpositie die klimaatverandering tastbaar maakt - de impact van kunst en cultuur reikt vaak verder dan het podium of de museumzaal. Maar waarover praten we dan precies als we het hebben over impact? Volgens onderzoekers Lies Wijnterp (HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Gwen Parry (Hogeschool van Amsterdam) gaat het om een mix van maatschappelijke en artistieke waarden die levens of omgevingen beïnvloeden. In dit artikel belichten ze hoe de culturele en creatieve sector stuurt op maatschappelijke betekenis en deze evalueert en onder woorden brengt.

Innovatielabs
lees meer