Editie #2

Open Culture Tech

Open Culture Tech onderzoekt en ontwikkelt een immersive toolkit die muzikanten in Nederland laagdrempelig toegang geeft tot betaalbare AR-, AI- en avatartoepassingen.
De Britse band Gorillaz treedt op in augmented reality (AR), avatars van ABBA treden op als hologrammen en de Canadese zangeres, songwriter en producer Grimes kloont haar stem met artificial intelligence (AI). Toch blijven deze technologieën voor de meeste muzikanten onbereikbaar. Open Culture Tech onderzoekt en ontwikkelt een immersive toolkit die muzikanten in Nederland laagdrempelig toegang geeft tot betaalbare AR-, AI- en avatar-toepassingen. Daarnaast worden opkomende artiesten geholpen met het produceren van inspirerende showcases en het delen van kennis en ervaringen met artiesten in Nederland.

Het programma van Open Culture Tech bestaat uit 3 onderdelen: het ontwikkelen van een eigen open-source AI, AR en Avatar toolkit, het produceren van inspirerende showcases met opkomende artiesten en het delen van kennis en ervaringen met artiesten in Nederland.
Foto: Tycho van Veenschoten, shotbytychovv
Foto: Tycho van Veenschoten, shotbytychovv
open-source toolkit
Open Culture Tech bouwt een open-source toolkit met laagdrempelige creatieve AI, AR en Avatar apps als alternatief voor de bestaande Big Tech oplossingen – die de privacy, artistieke autonomie en het intellectuele eigendom van artiesten in Nederland onvoldoende beschermen. Denk bijvoorbeeld aan populaire generatieve AI-apps die muziekdata gebruiken zonder toestemming van rechthebbende of mobiele AR filters die gezichten analyseren en niet vertellen hoe ze de data verwerken.

De toolkit van Open Culture Tech is gebouwd en getest in samenwerking tien uiteenlopende Nederlandse artiesten en hun publiek. Van punk tot hiphop en van techno tot jazz. Samen hebben zij makend onderzoek gedaan naar de creatieve en technische functionaliteiten van creatieve AI, AR en Avatars applicaties voor live artiesten. Gedurende anderhalf jaar zijn verschillende prototypes getest tijdens showcases. Aan de hand van de feedback van artiesten en hun publiek zijn verbeteringen gemaakt en is de uiteindelijke toolkit openbaar gepubliceerd op de website van Open Culture Tech. Daarnaast zijn alle werkbestanden en broncode open-source gepubliceerd op Github en worden er geen gebruikersdata opgeslagen.

De toolkit is gebouwd en getest in samenwerking tien uiteenlopende Nederlandse artiesten en hun publiek.

Showcases
De kennis en ervaringen die zijn opgedaan tijdens het ontwikkelen van de toolkit en het produceren van de showcases wordt sinds het begin van Open Culture Tech actief gedeeld met artiesten in Nederland. Tijdens verschillende gastcolleges en workshops, binnen bijvoorbeeld muziekopleidingen, kunstacademies en talentontwikkelingsprogramma’s zoals het Conservatorium van Haarlem, de Rietveld Academie en de Popronde, zijn beginnende artiesten geïntroduceerd met nieuwe technologie. Op die manier krijgen ze de kans om zelf aan de slag te gaan met AI, AR en Avatar technologie. Daarnaast presenteren de initiatiefnemers van Open Culture Tech het project aan de bredere muziekindustrie op conferenties in binnen- en buitenland, zoals ADE, ESNS, Sónar in Barcelona en Most Wanted: Music in Berlijn.

Het maakproces van Open Culture Tech is sinds de start van het project chronologisch gearchiveerd op de website van Open Culture Tech en wordt regelmatig gedeeld via een nieuwsbrief en op verschillende sociale mediakanalen.

contact

Meer weten over dit project of
in contact komen met de initiatiefnemers?
website

INITIATIEFNEMERS Open Culture Tech

Aangesloten partners
Thunderboom Records, Superposition, Reblika en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

updates

upd.40.ctrlaltplayscalede16844837688721240x814.webp
okt. 23

Kennis maken, kennis delen

Tijdens vier kennisdelingssessies delen de initiatiefnemers van de zestien Innovatielabs-projecten hun resultaten, kennis en inzichten. De sessies op 23, 24, 26 en 27 oktober maken deel uit van het programma van Innovatielabs op de Dutch Design Week (DDW) en zijn bedoeld voor iedereen in de culturele en creatieve sector die graag (meer) kennis ontwikkelt om zelf mee aan de slag te gaan.

Innovatielabs
lees meer