Editie #1

No Limits! Art Castle

Door makers uit verschillende milieus met elkaar in aanraking te brengen, willen de projectpartners van No Limits! Art Castle de sector toegankelijker maken voor elke vorm van creativiteit en originaliteit
No Limits! Art Castle gelooft in een kunstwereld zonder grenzen. No Limits! Art Castle gelooft in een kunstwereld waar- in alle kunstenaars samenkomen: kunstenaars met downsyndroom, wereldberoemde kunstenaars, vrouwelijke kunstenaars, mannelijke kunstenaars, autistische kunstenaars, depressieve kunstenaars, vrolijke kunstenaars, chagrijnige kunstenaars, dakloze kunstenaars, kunstenaars uit alle uithoeken van de wereld.

Het samenbrengen van twee kunstwerelden
De kunstwereld hoort een plek te zijn waar de meest uiteenlopende makers naast elkaar kunnen bestaan en waar anders zijn omarmd wordt. We geloven dat elke goede kunstenaar op een bepaalde manier een hoofd moet hebben dat anders werkt, en dat dat bijdraagt aan het maken van goede kunst. We zien ‘anders’ zijn als een voorwaarde om een originele maker te zijn. No Limits! Art Castle zet zich in om twee kunstwerelden samen te brengen die nu bijna geheel gescheiden opereren: de reguliere kunstwereld en de kunstwereld die omschreven wordt als “outsider art”, waar bijvoorbeeld veel neurodiverse kunstenaars of dakloze kunstenaars onder vallen.

Nederland en ‘outsider art’
In Nederland zijn er meer dan 150 ateliers opgezet door zorginstellingen. Daarnaast is er een heel parallel circuit naast de reguliere kunstwereld van biënnales, musea, galeries, curatoren, vakbladen die zich onder de noemer “art brut” of “outsider art” allemaal richten op deze groep kunstenaars. Nederland heeft eigenlijk een vrij rijke infrastructuur voor makers die extra zorg nodig hebben, het enige probleem is dat de reguliere kunstwereld zo goed als geen oog heeft voor wat hier gemaakt wordt.

Het doorbreken van de tweedeling
Kunstenaars uit de reguliere sector en kunstenaars die nu nog voornamelijk in het “outsider art” circuit werken, ontmoeten elkaar amper. Niet iedere "outsider" kunstenaar is een fantastisch kunstenaar, maar de kunstenaars met een goed oeuvre moeten wel toegang hebben tot reguliere en vooraanstaande plekken om hun werk tentoon te stellen. Waar internationaal gezien op plekken als de Documenta en de Biënnale van Venetië deze tweedeling steeds meer doorbroken wordt, loopt Nederland achter. De kans dat je hier als talentvol kunstenaar met bijvoorbeeld downsyndroom een plek krijgt in een vooraanstaand regulier museum is zeer minimaal.

Hoe No Limits! Art Castle de kunstwereld zonder grenzen willen bereiken
We proberen dit te veranderen door kunstenaars aan elkaar te koppelen. We hebben al meer dan 70 kunstenaars uit de nu nog gescheiden kunstwerelden aan elkaar gekoppeld, waar we tientallen exposities mee hebben georganiseerd. Deze samenwerkingen initiëren, begeleiden en financieren we. Al deze samenwerkingen zijn trajecten van minimaal negen maanden. De gekoppelde kunstenaars bouwen bijna altijd een band op die blijft bestaan, een band waarin zorg voor elkaar dragen en werk maken hand in hand gaan. De samenwerking blijkt zowel voor de carrière van de kunstenaars uit beide werelden als voor hun welzijn goed te zijn. Zo goed, dat alle kunstenaars aangeven dat de projecten ‘life changing’ zijn, en zin geven aan hun leven en aan hun kunst.

Succesvolle samenwerkingen
Sommige kunstenaars die we gekoppeld hebben, blijven elkaar ook nadat het project is afgelopen, soms wel wekelijks, bezoeken. Naast dat de door ons opgezette samenwerkingen de levens van de betrokken kunstenaars hebben veranderd, blijken ook de werken die ze maken succesvol. De samenwerking tussen Duran Lantink en de neurodiverse theatergroep LeBelle haalde het tot de Biënnale van Venetië waar bijna een miljoen mensen het werk zagen. Het werk van Alex Naber en Sophie Hardeman werd een half jaar in de Nieuwe Kerk tentoongesteld. De werken van de bij Outsider Art Galerie werkzame Rudy de Gruyl en de aan de Rietveld afgestudeerde Benedikt Fischer gingen de hele wereld over: van Bangkok tot Venetië tot Art Rotterdam. Het mooie is dat al het werk dat gemaakt wordt door deze samenwerkingen niet meer gelabeld kan worden als “outsider art” of “regulier”, maar een nieuw parcours schept waar moeilijk een etiket op geplakt kan worden.
Installatie Anemoon Fokkinga & Rik Laging ©Charlott Markus, Nest Palace
Installatie Anemoon Fokkinga & Rik Laging ©Charlott Markus, Nest Palace
Installatie Anemoon Fokkinga & Rik Laging ©Charlott Markus, Nest Palace
Installatie Anemoon Fokkinga & Rik Laging ©Charlott Markus, Nest Palace

contact

Meer weten over dit project of
in contact komen met de initiatiefnemers?
website

INITIATIEFNEMERS No Limits! Art Castle

No Limits! Art Castle
Aangesloten partners
Stefanie van Zal (Lectoraat Langdurgie Zorg en Ondersteuning), De Balie, Cordaan, Nest, Sexyland World
Co-financiers
Gieskes Strijbis Fonds, VSB fonds, Stichting DOEN

updates

upd.40.ctrlaltplayscalede16844837688721240x814.webp
okt. 23

Kennis maken, kennis delen

Tijdens vier kennisdelingssessies delen de initiatiefnemers van de zestien Innovatielabs-projecten hun resultaten, kennis en inzichten. De sessies op 23, 24, 26 en 27 oktober maken deel uit van het programma van Innovatielabs op de Dutch Design Week (DDW) en zijn bedoeld voor iedereen in de culturele en creatieve sector die graag (meer) kennis ontwikkelt om zelf mee aan de slag te gaan.

Innovatielabs
lees meer
aug. 22

Maak kennis met Outsiderlandlab

In een voormalig café-restaurant aan het IJ in Amsterdam bevindt zich Outsiderland. Kunstenaar Jan Hoek is de drijvende kracht achter deze winkel annex expositieruimte, waar de gevestigde kunstwereld en 'de wereld die nu nog outsider art wordt genoemd' bij elkaar komen. Outsiderlandlab is een nieuw initiatief om inzicht krijgen in wat de culturele en creatieve sector van deze samenkomst kan leren.