Editie #2

Livemuziek & Welzijn

In het project Livemuziek & Welzijn onderzoeken musici, medici en sociologen hoe livemuziek ons hart, ons hoofd én onze relaties met elkaar beïnvloeden en welke nieuwe toepassingsmogelijkheden dit kan opleveren.
Muziek beïnvloedt ons welzijn op allerlei manieren en kan angst, pijn en stress verminderen. Livemuziek biedt daarnaast een kans om mensen met elkaar te verbinden. Livemuziek & Welzijn onderzoekt de impact van livemuziek op bezoekers van pop- en klassieke concerten door ze vragenlijsten te laten invullen en hun hartslag te meten. Deze gegevens helpen musici, medici en sociologen om beter inzicht te krijgen in hoe livemuziek ons hart, ons hoofd en onze sociale relaties beïnvloedt. Het project ziet kansen voor nieuwe toepassingsmogelijkheden van livemuziek, bijvoorbeeld voor innovatieve behandelmethodes in de zorg of voor het verbreden van het werkterrein van muziekpodia en musici.

Waar veel onderzoek is gericht op de invloed van klassieke muziek op liefhebbers, kiest dit project voor een bredere benadering. Het onderzoek, opgezet door het Rotterdams Philharmonisch Orkest in samenwerking met de Muziek als Medicijn-onderzoeksgroep (Erasmus Medisch Centrum) en de Rotterdam Popular Music Studies-onderzoeksgroep (Erasmus Universiteit), bouwt voort op kennis die is opgedaan door sociologen en medici over hoe verschillende muziekgenres en individuele voorkeuren samenhangen met ons lichamelijk, mentaal en sociaal welzijn.
pro.31.pers1.webp
Verschillende soorten gezondheid
Sinds een paar jaar is er meer kritisch bewustzijn over de machtsprocessen die ten grondslag liggen aan het stellen van een bepaalde cultuurvorm boven andere. Daardoor weten we dat er niet één bepaalde soort muziek die beter is voor iedereen. Wat werkt voor je gezondheid is afhankelijk van wat jíj mooi vindt. Of dat nou Beethoven, Slayer, Hazes, Mozart of Drake is. De onderzoekers van Livemuziek & Welzijn streven er daarom nadrukkelijk naar ook mensen te bereiken die niet vanzelfsprekend naar klassieke concerten gaan.

Daarnaast kiest het onderzoeksproject voor een brede benadering van gezondheid. Wie aan gezondheid denkt, denkt vaak aan ons lichaam en misschien onze mentale toestand. Maar gezondheid behelst ook sociale gezondheid. Al deze vormen van gezondheid kunnen weer op elkaar inspelen. Het onderzoek van Livemuziek & Welzijn is daarom gericht op de lichamelijke, geestelijke én sociale gezondheid, waarbij zowel fysiologische metingen als vragenlijsten worden ingezet.

Het onderzoek is gericht op de lichamelijke, geestelijke én sociale gezondheid.

Hartslagmetingen
Onze hartslag zegt veel over de fysieke en deels mentale toestand waarin we ons bevinden. Een belangrijke indicator is de hartritmevariabiliteit: de variatie in tijdsintervallen tussen opeenvolgende hartslagen. Deze variabiliteit weerspiegelt de activiteit van het autonoom zenuwstelsel. Een dominante activiteit van het parasympatische zenuwstelsel duidt op een staat van rust en herstel, terwijl verhoogde activiteit van het sympathische zenuwstelsel wijst op stress en verminderde weerstand. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een gevarieerd hartritme - in plaats van een regelmatige hartslag - een teken van goede gezondheid.

Het onderzoek analyseert hoe verschillende muziekgenres het fysieke welzijn beïnvloeden, rekening houdend met sociale achtergrond en muzikale voorkeuren. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar hartritmesynchronisatie. Uit eerder onderzoek is bekend dat mensen die samen ergens op focussen – zoals een muziekstuk – en emoties delen, onbewust in elkaars fysieke ritme komen. Dit is heel duidelijk waar te nemen als mensen samen dansen op muziek. Wat we nog niet weten, is of onze hartritmes ook meer op elkaar gaan lijken. Het Livemuziek & Welzijn project onderzoekt dit door te analyseren of de harten van mensen die dichter bij elkaar zitten, meer hetzelfde gaan kloppen
Kama Muta
Via vragenlijsten wordt specifiek gekeken naar een emotie die bekend staat als Kama Muta, een Sanskriet woord wat iets betekent als ‘ontroerd door liefde.’ Kama Muta is een sociaal-relationele emotie die mensen kan verbinden met elkaar. Het wordt vaak in werking gezet door kunst, met name films en muziek. Wanneer mensen Kama Muta ervaren, voelen ze zich ontroerd en verbonden met de mensen om zich heen of mensen die nu juist niet in de buurt zijn. Misschien ken je het gevoel: je hebt een prachtig optreden gezien, en hebt ineens zin om je moeder te bellen en te zeggen hoeveel je van haar houdt.
Tijdens Dutch Design Week 2024 werd onderzocht hoe mensen fysiek en emotioneel reageren op live-opnames van een muziekoptreden. En dan niet in een publiek, maar in je eentje met een koptelefoon, zoals je dat ook thuis zou doen. Foto: Clara Gus
Tijdens Dutch Design Week 2024 werd onderzocht hoe mensen fysiek en emotioneel reageren op live-opnames van een muziekoptreden. En dan niet in een publiek, maar in je eentje met een koptelefoon, zoals je dat ook thuis zou doen. Foto: Clara Gus

contact

Meer weten over dit project of
in contact komen met de initiatiefnemers?
website contact

INITIATIEFNEMERS Livemuziek & Welzijn

Aangesloten partners
Rotterdams Philharmonisch Orkest, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam (Muziek als Medicijn onderzoeksgroep), Erasmus Universiteit Rotterdam (Rotterdam Popular Music Studies onderzoeksgroep)
Co-financiers
Codarts, Popunie, BioCheck

updates

upd.40.ctrlaltplayscalede16844837688721240x814.webp
okt. 23

Kennis maken, kennis delen

Tijdens vier kennisdelingssessies delen de initiatiefnemers van de zestien Innovatielabs-projecten hun resultaten, kennis en inzichten. De sessies op 23, 24, 26 en 27 oktober maken deel uit van het programma van Innovatielabs op de Dutch Design Week (DDW) en zijn bedoeld voor iedereen in de culturele en creatieve sector die graag (meer) kennis ontwikkelt om zelf mee aan de slag te gaan.

Innovatielabs
lees meer