Editie #2

House of Legacies

House of Legacies werkt aan een inclusief theaterarchief waarin podiumkunsten van vroeger en nu gelijkwaardig worden opgenomen en ontsloten via een online portal.
De Nederlandse theatergeschiedenis kent meer theatermakers van kleur dan algemeen bekend is. In bestaande theaterarchieven is kennis over podiumkunstenaars van kleur versnipperd en deze informatie maakt geen deel uit van de Nederlandse theatercanon. House of Legacies werkt aan een inclusief archief waarin podiumkunsten van vroeger en nu gelijkwaardig worden opgenomen en online ontsloten. Doel is om meer structurele aandacht te geven aan de artistieke nalatenschappen van en voor mensen van kleur. Daarnaast stuurt het project aan op het herkennen en veranderen van uitsluitingsmechanismen om er lessen uit te trekken en het Nederlandse cultuurveld gelijkwaardiger te maken.

Bestaande archieven, zowel formeel als informeel, zijn vaak moeilijk te vinden en niet laagdrempelig toegankelijk door hun huidige vorm en inhoud. Dat betekent dat potentiële doelgroepen de weg en informatie naar deze bronnen doorgaans niet goed kunnen vinden. House of Legacies is een portal dat toegang biedt tot deze bronnen en context biedt. Met het realiseren van House of Legacies schrijft The Need for Legacy mee aan een inclusieve theatergeschiedenis.

Samenwerken is hierbij essentieel. Vanuit gezamenlijke idealen en doelen werken The Need for Legacy, creatief collectief LFMC en Allard Pierson aan het proces naar een inclusieve theatergeschiedenis en het digitaal platform House of Legacies. Stichting The Need for Legacy draagt bij aan bewustwording over de ondergesneeuwde geschiedenis door deze actief zichtbaar te maken, omdat deze anders voorgoed uit de archieven en canon dreigt te verdwijnen. Creatief collectief LFMC voert een vergelijkingsonderzoek naar vormgeving van institutionele archieven en niet-institutionele vormgeving uit. Allard Pierson ondersteunt het inventarisatieonderzoek naar deze geschiedenissen en archiefmateriaal over makers en spelers van kleur. Het project werkt aan een toegankelijk overzicht van archieven met verhalen van en over makers en spelers van kleur. Dit gebeurt door zorgvuldige curatie en het gebruik van dynamische zoektermen die resultaten uit verschillende archieven met elkaar verbinden.

De beoogde innovatie behelst het invoeren van onverwachte posities en mêleren van mensen in de wereld van onderzoek en archivering, alsook vergeten verhalen en archieven te ontsluiten op House of Legacies. Daarbij is een van de beoogde effecten de werking van het fundament van de dominante canon wezenlijk te beïnvloeden. Het project betrekt jonge kunstenaars die zichzelf gereflecteerd willen zien. Zij reageren artistiek op de in kaart gebrachte geschiedenissen en de omgang met deze verhalen. Deze reacties worden gepresenteerd in 'Performing the Archive' presentaties, waarin vergeten geschiedenissen centraal staan.

Het project betrekt jonge kunstenaars die zichzelf gereflecteerd willen zien.

360 onderzoek
De weg hierheen, het proces, is minstens even belangrijk. Het doel is een meerstemmige en inclusieve geschiedschrijving te realiseren, die de tand des tijds doorstaat. Een proces dat structuren van uitsluiting niet reproduceert, maar fundamenteel verandert. Voor en tijdens dit proces is een eigen onderzoeksmethode ontwikkeld, het 360 onderzoek. Deze methode is een bottom-up benadering en wordt door de behoeftes en kennis van de verschillende communities aangedreven.

The Need for Legacy onderzoekers stellen ook herhaaldelijk de vraag naar wie, of wat bepaalt wanneer wat belangrijke kennis is, en hoe deze kennis tot stand komt. Er wordt gewerkt vanuit het gegeven dat er verschillende vormen van kennis, waarheid en kennisdeling zijn. Tijdens de leer- en ontwikkelprocessen in dit proces staat het gegeven voorop om de ontwikkelde kennis en productiemodellen kritisch te bevragen. Een van de resultaten van dit proces is het door het onderzoeksteam ontwikkelde archiefontwerp-plan; een inventarisatietool waarbij traditionele wijzen van inventariseren en archiveren kritisch zijn bevraagd en herschreven vanuit een koloniale lens.
Dynamisch zoek- en datasysteem
Ook het ontwerpen van een archiefdatabase met de gewenste insteek vereist een fundamenteel andere benadering van data-entry en zoekfunctionaliteit. De data-entry tool moet flexibel en inclusief zijn, rekening houden met verschillende perspectieven en nuances. Hierbij is het essentieel om lokale kennis en context te integreren. In plaats van traditionele zoekwoorden, focust de zoektool op vindbaarheid door middel van semantische relaties en contextuele verbanden. Dit dynamische systeem stelt gebruikers in staat om informatie te ontdekken op basis van verwante concepten en verhalen, waardoor ondervertegenwoordigde narratieven en verborgen kennis deelbaar worden gemaakt.

Met de resultaten van dit circulaire proces worden de geschiedenissen van de Nederlandse podiumkunsten van kleur ontsloten, verknoopt en toegankelijk gemaakt, en worden verschillende vormen van kennis blijvend geactiveerd en doorontwikkeld.

contact

Meer weten over dit project of
in contact komen met de initiatiefnemers?
website

INITIATIEFNEMERS House of Legacies

Aangesloten partners
The Need for Legacy, LFMC, Allard Pierson
Co-financiers
VriendenLoterij Fonds

updates

upd.40.ctrlaltplayscalede16844837688721240x814.webp
okt. 23

Kennis maken, kennis delen

Tijdens vier kennisdelingssessies delen de initiatiefnemers van de zestien Innovatielabs-projecten hun resultaten, kennis en inzichten. De sessies op 23, 24, 26 en 27 oktober maken deel uit van het programma van Innovatielabs op de Dutch Design Week (DDW) en zijn bedoeld voor iedereen in de culturele en creatieve sector die graag (meer) kennis ontwikkelt om zelf mee aan de slag te gaan.

Innovatielabs
lees meer