Editie #2

Gezocht: talentvolle gemeenten

De projectpartners van Gezocht: talentvolle gemeenten willen het draagvlak bij gemeenten vergroten om samen met creatieve en culturele makers te werken aan actuele opgaven.
Veel kunstenaars zijn gemotiveerd om bij te dragen aan maatschappelijke verandering. Tegelijkertijd staan gemeenten voor steeds meer grote maatschappelijke opgaven. In verschillende gemeenten zijn er daarom stappen gezet in het betrekken van de creatieve industrie bij deze opgaven. Het zijn interessante ontwikkelingen, maar er zijn belemmeringen. Het project Gezocht: talentvolle gemeenten onderzoekt welke belemmeringen een gelijkwaardige samenwerking tussen kunstenaars en gemeenten in de weg staan. Vanuit de opgedane inzichten ontwikkelt het initiatief een training voor kunstenaars, een inspiratiegids voor ambtenaren, raadsleden en wethouders, en een lobbyinstrument om te komen tot betere (financiële) instrumenten voor samenwerking.
Beeld: Gezocht: talentvolle gemeenten
Beeld: Gezocht: talentvolle gemeenten
Een nieuwe relatie formuleren
Het streven van de projectpartners is om de relatie en samenwerking langs drie lijnen te herformuleren en te innoveren: gemeenten inspireren, belemmeringen wegnemen bij gemeenten en gereedschap voor kunstenaars ontwikkelen. Hiertoe zetten ze een regeling open voor ‘talentvolle gemeenten’. Gemeenten kunnen een subsidieaanvraag doen om kunstenaars in te zetten om aan de slag te gaan met een maatschappelijke opgave.

Er wordt geen geld uitgekeerd, maar uren aan verbeeldingskracht. Aanvragende gemeenten moeten omschrijven welke maatschappelijke opgave zij willen aanmelden voor de regeling, waarom zij verbeeldingskracht kunnen gebruiken en hoe de inzet van een kunstenaars hen gaat helpen in hun volgende stap. Concreet gaan er drie kunstenaarscollectieven aan de slag voor drie gemeenten. Na afronding worden de projecten gepresenteerd om zo meer gemeenten te inspireren en om ervaringen te delen.

contact

Meer weten over dit project of
in contact komen met de initiatiefnemers?
website

INITIATIEFNEMERS Gezocht: talentvolle gemeenten

Aangesloten partners
Stichting SETUP, Platform31, HKU lectoraat waarde(n) vol ondernemen in en door de kunsten, Stichting DOEN, Gemeente Krimpen aan den IJssel, Gemeente ’s-Hertogenbosch, Gemeente Utrecht en het Cultuur Innovatiefonds Provincie Utrecht.

archief

apr. 25

Een archief vol kennis voor en over innovatie

In het archief van Innovatielabs vind je kennis voor en over innovatie in de culturele en creatieve sector. Van praktische tips tot blogs over onderzoeksthema’s als samenwerken en technologie. Maar hoe vind je in die veelheid van informatie wat je nodig hebt? Schrijver Twan Eikelenboom dook in het archief en stelde een wegwijzer samen die je op het juiste spoor zet.

Innovatielabs
lees meer
feb. 25

Belangrijkste uitkomsten: 5 aanbevelingen

De inzichten die tijdens het programma Innovatielabs zijn opgedaan, zijn gebundeld in vijf concrete aanbevelingen om innovatie te stimuleren en te faciliteren. Syb Groeneveld, directeur-bestuurder van het Stimuleringsfonds: 'Nieuwe vormen van samenwerking zijn cruciaal voor innovatie en belangrijk om de culturele en creatieve sector te versterken, zowel in artistiek, financieel als maatschappelijk opzicht.'

Innovatielabs
lees meer
nov. 24

De maatschappelijke impact van kunst en cultuur - inzichten uit de sector

Een theater dat de lokale werkgelegenheid stimuleert, een kunstproject dat eenzame ouderen verbindt, of een museumexpositie die klimaatverandering tastbaar maakt - de impact van kunst en cultuur reikt vaak verder dan het podium of de museumzaal. Maar waarover praten we dan precies als we het hebben over impact? Volgens onderzoekers Lies Wijnterp (HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Gwen Parry (Hogeschool van Amsterdam) gaat het om een mix van maatschappelijke en artistieke waarden die levens of omgevingen beïnvloeden. In dit artikel belichten ze hoe de culturele en creatieve sector stuurt op maatschappelijke betekenis en deze evalueert en onder woorden brengt.

Innovatielabs
lees meer