Editie #1

Crowdkeeping

Crowdkeeping is een initiatief om een werkmethode en ondersteunende tool te ontwikkelen op het gebied van relatiebeheer met particuliere donateurs.
Voor een eerste kennismaking van de donateur met de sector zijn de mogelijkheden de afgelopen jaren gegroeid. Er zijn mooie vriendenprogramma’s, goede crowdfunding campagnes en steeds meer online donatieknoppen om bij te kunnen dragen. Maar wat is er nodig om de relatie tussen culturele organisaties en donateurs te verstevigen? Slim relatiebeheer zorgt voor betrokken donateurs die ambassadeurs worden van culturele instellingen, en uiteindelijk ook voor meer en hogere donaties.

Elke culturele instelling zou morgen kunnen starten met een aantal concrete stappen om de relatiebeheerstrategie voor de particuliere donateur op te zetten of te verbeteren. Toch is het lastig te bepalen waar je de vaak beperkte capaciteit en tijd op dit gebied het beste aan kunt besteden.

Met het initiatief Crowdkeeping verkent Creative Funding, het kenniscentrum van voordekunst voor culturele instellingen over de kleine particuliere donateur, samen met de VSC, LVWB Fundraising en organisaties in de creatieve sector een gezamenlijke werkmethode en een ondersteunende tool op het gebied van relatiebeheer. Zo kunnen instellingen stapsgewijs aan de slag om de klantreis van hun donateurs te verbeteren en uit te breiden. Met als uiteindelijke doel dat donateurs langer betrokken blijven en meermaals bijdragen.

Duurzaam relatiebeheer
Crowdkeeping heeft onderzocht wat er nodig is voor goed relatiebeheer. Welke randvoorwaarden zijn van toepassing als je relatiebeheer structureel wilt embedden binnen je organisatie? Maar ook praktisch: hoe stel je een team samen? En wat is jullie unieke verhaal, waar donateurs zich aan willen verbinden? Voor, tijdens én na het doen van een donatie komen donateurs op verschillende contactmomenten in aanraking met de culturele organisatie. Welke stappen doorlopen zij, en hoe kan deze klantreis geoptimaliseerd worden met als doel een betrokken donateur die (vaker) geeft? Crowdkeeping gebruikt de opgedane kennis over duurzaam relatiebeheer voor hun leernetwerk, waarin professionals van culturele instellingen samen leren over relatiebeheer met de particuliere donateur.

De relatie met de donateur wordt alleen maar relevant als er een realistische strategie is voor hoe de sector deze doelgroep op lange termijn kan faciliteren en aan zich kan binden.

contact

Meer weten over dit project of
in contact komen met de initiatiefnemers?
website

INITIATIEFNEMERS Crowdkeeping

Voordekunst / Creative Funding
Aangesloten partners
LVWB Fundraising, VSC - sectororganisatie van wetenschapsmusea en science centers, ROSE Stories, Korzo, Urland, philharmonie zuidnederland, PS Theater, Nederlands Watermuseum, Sonnenborgh Sterrenwacht, Natura Docet, De Uitvindfabriek, Eise Eisinga Planetarium, De Basis, Creative Funding en voordekunst.

archief

apr. 25

Een archief vol kennis voor en over innovatie

In het archief van Innovatielabs vind je kennis voor en over innovatie in de culturele en creatieve sector. Van praktische tips tot blogs over onderzoeksthema’s als samenwerken en technologie. Maar hoe vind je in die veelheid van informatie wat je nodig hebt? Schrijver Twan Eikelenboom dook in het archief en stelde een wegwijzer samen die je op het juiste spoor zet.

Innovatielabs
lees meer
feb. 25

Belangrijkste uitkomsten: 5 aanbevelingen

De inzichten die tijdens het programma Innovatielabs zijn opgedaan, zijn gebundeld in vijf concrete aanbevelingen om innovatie te stimuleren en te faciliteren. Syb Groeneveld, directeur-bestuurder van het Stimuleringsfonds: 'Nieuwe vormen van samenwerking zijn cruciaal voor innovatie en belangrijk om de culturele en creatieve sector te versterken, zowel in artistiek, financieel als maatschappelijk opzicht.'

Innovatielabs
lees meer
nov. 24

De maatschappelijke impact van kunst en cultuur - inzichten uit de sector

Een theater dat de lokale werkgelegenheid stimuleert, een kunstproject dat eenzame ouderen verbindt, of een museumexpositie die klimaatverandering tastbaar maakt - de impact van kunst en cultuur reikt vaak verder dan het podium of de museumzaal. Maar waarover praten we dan precies als we het hebben over impact? Volgens onderzoekers Lies Wijnterp (HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Gwen Parry (Hogeschool van Amsterdam) gaat het om een mix van maatschappelijke en artistieke waarden die levens of omgevingen beïnvloeden. In dit artikel belichten ze hoe de culturele en creatieve sector stuurt op maatschappelijke betekenis en deze evalueert en onder woorden brengt.

Innovatielabs
lees meer