The Linen Project onderzoekt hoe de linnenketen model kan staan voor een nieuw economisch systeem waarin niet financiële groei, maar sociale en ecologische waarden centraal staan.
The Linen Project onderzoekt hoe een productieketen voor linnen in de 21e eeuw vorm kan krijgen, zowel handmatig als industrieel. Vanuit het inzicht dat alles met elkaar samenhangt, onderzoekt dit project hoe de linnenketen model kan staan voor een nieuw economisch systeem. Een systeem waarin het niet langer draait om financiële groei, maar om waarden als gezamenlijkheid, zorg, nabijheid, duurzaamheid, wederkerigheid en waardering voor alle betrokken partners. In plaats van een focus op transactie, ligt de nadruk op relatie. Door samenwerkingen tussen lokale boeren, ambachtslieden en ontwerpers aan te moedigen, ontstaat een geïntegreerd productieproces waar zowel lokale gemeenschappen als het milieu van profiteren.
Tot begin 1900 werd in Nederland textiel veelal lokaal verbouwd en geproduceerd. Het langlopende The Linen Project onderzoekt hoe dit proces in de 21ste eeuw vorm kan krijgen. Sinds 2018 wordt in Arnhem en omgeving vlas verbouwd om er linnen van te maken. Bij het maken van linnen is veel kennis en kunde nodig; bij het zaaien, het oogsten én het verwerken. Met subsidie uit het programma Innovatielabs onderzoekt het project hoe deze linnenketen model kan staan voor een nieuw economisch systeem waarin het niet langer draait om financiële groei. Dit wordt onderzocht voor zowel de handmatige als machinale processen.
Het stewardshipmodel (handmatige verwerking)
The Linen Project werkt naar het principe van 'leren door te doen' en introduceert vernieuwende vormen van eigenaarschap in de textielindustrie, zoals shared stewardship. Elk jaar doet een groep stewards, variërend van vijftien tot dertig deelnemers, met verschillende achtergronden mee. De linnen stewards delen met elkaar de kosten voor de huur van het land, het zaaigoed en de teeltbegeleiding en de verwerking. Ze nemen collectief beslissingen en ze zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het verbouwen en verwerken van het vlas.
Collectieve waardeketen (mechanische verwerking)
Daarnaast verkent The Linen Project in samenwerking met een aantal bedrijven de waardeketen van linnen. Kunnen bedrijven gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen voor het productieproces (met elkaar alle stappen in het productieproces doorlopen) en risico’s met elkaar delen? In het onderzoek komen alle producenten in de keten aan bod: de zaadproducent, de boer, de vlasverwerker, de spinner, de wever, de ontwerpe en de retailer. Op die manier worden de vele processen en rollen inzichtelijk gemaakt en meer begrip gecreëerd voor elkaars expertise en uitdagingen.
The Linen Project introduceert vernieuwende vormen van eigenaarschap in de textielindustrie.
Uiteindelijk speelt de consument een belangrijke rol. Er is een groeiende vraag naar steeds goedkopere producten, die vaak van slechte kwaliteit zijn en tot stand komen onder slechte arbeidsomstandigheden, met een aanzienlijke impact op onze leefomgeving. The Linen Project streeft ernaar meer inzicht en waardering voor textiel te bevorderen, evenals een grotere bewustwording van het bredere systeem waarin deze producten worden gemaakt.
contact
Meer weten over dit project of
in contact komen met de initiatiefnemers?
ArtEZ MA Practice Held in Common, Crafts Council Nederland
Co-financiers
BankGiro Loterij Fonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Provincie Gelderland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO), gemeente Arnhem, Triodos Foundation, CLICKNL, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Provincie Gelderland (MIT), Stichting Doen
De inzichten die tijdens het programma Innovatielabs zijn opgedaan, zijn gebundeld in vijf concrete aanbevelingen om innovatie te stimuleren en te faciliteren. Syb Groeneveld, directeur-bestuurder van het Stimuleringsfonds: 'Nieuwe vormen van samenwerking zijn cruciaal voor innovatie en belangrijk om de culturele en creatieve sector te versterken, zowel in artistiek, financieel als maatschappelijk opzicht.'
Een theater dat de lokale werkgelegenheid stimuleert, een kunstproject dat eenzame ouderen verbindt, of een museumexpositie die klimaatverandering tastbaar maakt - de impact van kunst en cultuur reikt vaak verder dan het podium of de museumzaal. Maar waarover praten we dan precies als we het hebben over impact? Volgens onderzoekers Lies Wijnterp (HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Gwen Parry (Hogeschool van Amsterdam) gaat het om een mix van maatschappelijke en artistieke waarden die levens of omgevingen beïnvloeden. In dit artikel belichten ze hoe de culturele en creatieve sector stuurt op maatschappelijke betekenis en deze evalueert en onder woorden brengt.