Moving Media Lab behelst een ontwikkeltraject waarin dansmakers uit diverse disciplines film- en mixed reality-technieken kunnen toepassen om nieuwe projecten en programma’s te creëren.
Moving Media Lab is een ontwikkeltraject voor makers in kunst, design en wetenschap, met een focus op de interactie tussen nieuwe technologieën, beweging en het lichaam. Veertien makers uit uiteenlopende disciplines, waaronder dans, grafisch ontwerp, film, VR en beeldende kunst, zijn geselecteerd voor dit tweejarige traject. Gedurende deze periode reizen de makers door het land en worden ze elk een week lang gehost door een van de betrokken partners. Een deel van het traject is gericht op het opdoen van nieuwe vaardigheden en kennis, door middel van workshops, masterclasses en expertlezingen. Daarnaast werken de deelnemers aan gezamenlijke, interdisciplinaire onderzoeksprojecten. Het project creëert ruimte voor onverwachte ontmoetingen, waarin uiteenlopende artistieke praktijken elkaar vinden en de grenzen tussen disciplines worden verkend en verlegd.
Het vertrekpunt van het project is dans en beweging. Het veelgebruikte woord ‘embodiment’ heeft binnen dans betekenis die van waarde is voor ontwerpers, multimediaontwikkelaars en wetenschappers uit verschillende vakgebieden. Dans spreekt een universele taal en kan op verschillende manieren worden ingezet voor onderzoek, voor empathische reflectie en beleving van het (virtuele) lichaam in de (virtuele) ruimte. Daarbij biedt de abstracte taal van de dans openheid voor het vertellen van diverse verhalen, waarbij het bewegende lichaam een narratief in tijd en ruimte schetst dat op directe manier van lichaam tot lichaam, van mens tot mens communiceert.
Dans spreekt een universele taal en kan op verschillende manieren worden ingezet voor onderzoek.
Samenbrengen van werelden
Dat menselijke beweging een belangrijke rol speelt in de creatie van VR, AR, films, animatie, games en installaties lijkt vanzelfsprekend, maar het belang ervan wordt niet altijd onderkent. Serieuze aandacht voor de ordening van beweging, en hoe het lichaam zich beweegt in tijd en ruimte (de choreografie), en in de maatschappij, is van belang in de ontwikkeling van, en het denken over, multimediale projecten. Een innovatief project kan alleen succesvol worden uitgevoerd met een cross-disciplinaire aanpak en met de inbreng van een breed samengesteld team waarin dans een volwaardige plaats verdient. En dansmakers dienen zich voor de kwaliteit en betekenis van hun projecten bewuster te worden van de betekenis van vormgeving, zoals set design, kostuumontwerp en geluidsontwerp.
Er zijn legio voorbeelden van architecten, vormgevers, social designers, animatoren en game developers die samenwerken met dansers en choreografen. De verschillende werelden zijn echter nog redelijk gescheiden en dansmakers die met een innovatief plan samenwerking zoeken met vormgevers en technisch ontwikkelaars, ondernemen vaak een lange zoektocht. Vaak wordt opnieuw het wiel uitgevonden, waardoor kennis niet wordt opgebouwd, wat onnodig tijd- en geldverlies betekent.
Het vertalen van een artistiek concept naar een betekenisvol interdisciplinair innovatief kunstwerk is echter geen vanzelfsprekendheid. Het ontbreekt makers veelal aan fundamentele kennis over elkaars vakgebied, specialismen en werkprocessen. Ook is er weinig verbinding en uitwisseling tussen de disciplines en instellingen, waardoor makers elkaar niet weten te vinden en niet op de hoogte zijn van nieuwe technische tools en mogelijkheden. Daarbij sluit de dans nog niet intrinsiek aan bij het digitale werkveld.
De missie van Moving Media Lab is het samenbrengen van de werelden van dans en de creatieve ontwerpindustrie om elkaar te versterken, van elkaar te leren en bij te dragen aan een gezonde en vernieuwende ontwerpinfrastructuur. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in het internationale netwerk met een digitaal platform dat geografische, culturele, sociale en disciplinaire grenzen overstijgt en makers van verschillende achtergronden met elkaar verbindt.
Duurzame leergemeenschap
Het ontwikkeltraject van Moving Media Lab legt de nadruk op collectieve processen in plaats van het individu. Interdisciplinariteit staat centraal en wordt bewerkstelligd door gelijkwaardigheid tussen vakgebieden te stimuleren en de samenwerking tussen disciplines te koesteren. Het streven is dat het traject aanzet tot een duurzame leergemeenschap van makers en organisaties uit binnen- en buitenland.
Voor het traject zijn veertien makers geselecteerd, allen werkzaam in Nederland. Gedurende een periode van twee jaar reizen ze door het land en worden ze een week lang ontvangen door een van de betrokken partners. Een deel van het traject is gericht op het opdoen van nieuwe vaardigheden en kennis, door middel van workshops, masterclasses en expertlezingen. Daarnaast werken de deelnemers aan gezamenlijke, interdisciplinaire onderzoeksprojecten.
De geselecteerde makers zijn Bregje Benecke, Steven Elbers, Abel Enklaar, Léa Cadieux, Rens Hoofs, Ildikó Horváth, Rawan Khater, Olympia Kotopoulos, Ennya Larmit, Cerian Mason, Soyun Park, Albert Rask, Maria Sartzetaki en Josse Vessies.
contact
Meer weten over dit project of
in contact komen met de initiatiefnemers?
Tijdens vier kennisdelingssessies delen de initiatiefnemers van de zestien Innovatielabs-projecten hun resultaten, kennis en inzichten. De sessies op 23, 24, 26 en 27 oktober maken deel uit van het programma van Innovatielabs op de Dutch Design Week (DDW) en zijn bedoeld voor iedereen in de culturele en creatieve sector die graag (meer) kennis ontwikkelt om zelf mee aan de slag te gaan.