1 nov '22

Onderzoeksnotitie: zzp'ers in de creatieve industrie

Innovatielabs
In de creatieve sector werken relatief veel zzp'ers, maar in welke bedrijfstakken bevinden ze zich precies? Mede naar aanleiding van deze vraag vanuit het project De Kunst van Later analyseerden Innovatielabs-onderzoeker Paul Rutten en Walter Manshanden het aandeel zzp'ers in de creatieve sector. Daarbij namen ze specifiek de deelsectoren, de verschillende domeinen en bedrijfstakken onder de loep.
In de creatieve industrie worden ongeveer een op de twee banen ingevuld door zzp'ers. Het aandeel zzp-banen is met name hoog in de bedrijfstakken vooraan in de verschillende productieketens van de creatieve industrie, waarin gecreƫerd en geproduceerd wordt. Dat blijkt uit analyse van Innovatielabs-onderzoeker Paul Rutten (Hogeschool Rotterdam, Creating 010) en Walter Manshanden (NEO Observatory).

'[Deze bedrijfstakken] hebben betrekking op de activiteiten van makers, conceptontwikkelaars, uitvoerenden en producenten', aldus de onderzoekers. 'Het gaat door de bank genomen om de activiteiten van scheppende en uitvoerende kunstenaars, creatieven in het communicatievak en designers.'

Lees hier de volledige onderzoeksnotitie van Paul Rutten en Walter Manshanden. Meer over De Kunst van Later lees je hier.

Paul Rutten is lector Creative Business aan de Hogeschool Rotterdam en een van de vier lectoren die de activiteiten binnen het programma Innovatielabs volgt. Hier lees je meer over het flankerende onderzoekstraject gefinancierd door Regieorgaan SIA.