okt. 22

Maak kennis met Toolkit for the inbetween

Stel je voor dat je kunt dansen, zonder de beperkingen van je eigen lichaam. Je kunt zweven, moonwalken, pirouettes draaien, acrobatische toeren uithalen én zelf bepalen wie je bent en waar je wilt zijn. Het klinkt als toekomstmuziek, maar in de metaverse (het universum van aan elkaar geschakelde virtuele ruimtes bevolkt door avatars) lijkt alles mogelijk. De initiatiefnemers van Toolkit for the inbetween bieden tijdens de Dutch Design Week alvast een voorproefje van wat ons te wachten staat.
De METAVERSES CHA-CHA-CHA dance party is de vierde uit een reeks van tien experimenten waarmee de initiatiefnemers willen onderzoeken hoe cultuur in hybride vorm volwaardig kan worden beleefd.

Het idee werd geboren tijdens de covid-19-pandemie, toen culturele instellingen slechts beperkt de deuren konden openen. 'Veel cultuurmakers zochten naar alternatieven voor het publiek', vertelt Lilian Stolk, medeoprichter The Hmm. 'Als platform voor internetcultuur hebben we vanaf het begin van de lockdowns gekeken naar creatieve en experimentele manieren om mensen via het internet samen te brengen, eerst online en daarna meer hybride. Vanuit het besef dat dit een nieuwe en blijvende werkelijkheid zou worden, voelden we de noodzaak om echt goed te onderzoeken wat de meerwaarde van hybride zou kunnen zijn.'

Want dat er veel winst te behalen viel, daarvan was Lilian overtuigd. 'Veel culturele instellingen benaderden een online evenement als een soort televisie-uitzending. Er werd nauwelijks interactie gezocht met het online publiek, wat ertoe leidde dat je vanaf het scherm vooral keek naar andere mensen die een leuke avond hadden.' Dat kon anders, spannender, dacht Lilian. 'Maar dan moesten we af van het idee dat een online evenement enkel een tijdelijke noodoplossing was, inferieur aan de fysieke ervaring.'

Kies je resolutie
Met samenwerkingspartners MU Hybrid Art House en affect lab, voert The Hmm daarom een tiental experimenten uit om de mogelijkheden van hybride cultuurbeleving te onderzoeken. Ze zien het als hun missie om 'betekenisvolle, boeiende en meeslepende ervaringen' te ontwikkelen, die zowel de fysieke als digitale bezoeker kunnen bekoren.

Het eerste proefevenement, rondom het thema 'ON A Lighter Internet', vond plaats afgelopen maart en bracht zo’n 75 deelnemers bijeen, online en op locatie. De online deelnemers bepaalden zelf hoe ze het evenement volgden: in hoge of lage resolutie, in tekst of in audio of in een serie van automatische gegenereerde stills die als ouderwetse dia's op het beeldscherm verschenen ('low low res'). De software hiervoor werd ontwikkeld door The Hmm zelf. 'We hopen met onze tool bij te dragen aan een groter bewustzijn over energie- en dataverbruik', vertelt Lilian. 'Tegelijkertijd hopen we online evenementen toegankelijker te maken voor mensen die geen supersnelle internetverbinding hebben, wat nog steeds een groot deel van de wereldbevolking is.'

Interactie op kleine en grote schaal
Tijdens het tweede experiment, Counter Consideration, maakten de deelnemers kennis met het werk van vijf kunstenaars uit Zuid-Afrika, Ghana en Kenia via een audiovisuele tour. Het publiek van STRP Festival moest zich fysiek verplaatsen door een park in Eindhoven waarbij hun smartphone het signaal oppikte van zogeheten audiobubbles vol verhalen, terwijl het online publiek navigeerde in een low-tech computerspel-achtige omgeving. Uiteindelijk kwamen beide groepen bij elkaar in een publieke WhatsApp groep, waar ook alle kunstenaars deel van uitmaakten.

Voor het derde hybride experiment, The hmm @ 4 locations, faciliteerden de initiatiefnemers een ontmoeting tussen circa 175 mensen, online en on site, waarvan de fysiek aanwezige groep was verdeeld over vier verschillende locaties in Eindhoven, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Tussen de locaties was interactie mogelijk via de chat en een gezamenlijk digitaal tekencanvas.

'Organisatorisch en technisch was het allemaal behoorlijk complex', herinnert Angelique Spaninks van MU zich. 'Toch kijken we positief terug, want we hebben veel geleerd. Bijvoorbeeld dat het stimuleren van interactie op een grotere schaal effect lijkt te hebben: mensen schroomden niet om elkaar vragen te stellen en er ontstonden levendige discussies.'

Uitdagingen van hybride
Op basis van de uitgevoerde experimenten hebben The Hmm, Mu en affect lab een aantal hybrid challenges geformuleerd, zoals collectiviteit ('hoe ontlok je een gevoel van collectiviteit tussen het online en on site publiek?') en gelijkwaardigheid ('hoe bied je een gelijkwaardige, dus niet per se dezelfde, ervaring aan alle deelnemers, of ze nu thuis achter een scherm zitten of op locatie aanwezig zijn?'). Met hun project willen ze deze uitdagingen het hoofd bieden, maar vooral ook andere cultuurmakers handvatten bieden. 'Zodat zij de meerwaarde van hybride kunnen vertalen naar hun eigen praktijk', aldus Angelique.

Parallel aan de experimenten werken de initiatiefnemers aan een toolkit die online beschikbaar komt. Het is nog te vroeg om iets te zeggen over de precieze uitwerking, maar qua vorm zal deze zeker aansluiten bij het 'inbetween-denken' van alle betrokken partijen, zegt Angelique. 'Dus niet uitgaande van een eenrichtingsverkeer tussen zender en ontvanger, maar met veel aandacht voor de wisselwerking tussen de online en on site publieksgroepen, en iedereen daar tussenin.'

Top tips van Lilian Stolk en Angelique Spaninks om hybride evenementen waardevoller te maken:

De meerwaarde van hybride evenementen zit 'm in de interactie tussen online en on site. Om dit te bevorderen, is het niet per se nodig om speciale tools in te zetten. Je kunt het publiek ook vragen stellen of een kleine opdracht geven bijvoorbeeld.

Zoek in de organisatie achter het evenement ook interactie op met anderen, bijvoorbeeld door samen te werken met relevante partners.

Omarm de verschillen tussen de online en on site ervaring. Bij een hybride evenement draait het niet zozeer om een gelijke ervaring, maar om een gelijkwaardige ervaring. Waak er daarom voor dat je geen 'online versie' maakt van het fysieke evenement. Als je wilt dat mensen een kaartje kopen, dan moet je meer bieden dan een simpele livestream;

Beschouw de online omgeving als een speelruimte voor creativiteit. Nu zie je vaak dat elementen uit de fysieke ruimte vrij letterlijk worden vertaald naar de online wereld. Als er op locatie een bar is bijvoorbeeld, dan zie je precies diezelfde bar ook in de online omgeving. Terwijl er zoveel meer mogelijk is!


Tekst: Kim Hoefnagels
Beelden: Toolkit for the inbetween






upd.23.metaversechachachadancepartylarge992401.webp
Metaverses cha cha cha dance party
upd.23.schermafbeelding20221025om145845.webp