Venues of the future verkent de virtuele toekomst van de podiumkunsten met oog voor online en hybride vormen van publieksinteractie.
Venues of the future verkent de virtuele toekomst van de podiumkunsten met oog voor online en hybride vormen van publieksinteractie. Hoe kan het digitale domein een betekenisvol podium zijn voor publieke interactie en engagement? Doel is om de traditionele grenzen tussen maker en publiek op te rekken en de podiumkunsten meer participatief te maken. Centraal staat het creëren van agency voor het publiek, wat inhoudt dat het publiek bij een hybride of online vorm van theater, zeggenschap en een gevoel van invloed heeft.
FAITH, een theaterproductie en dansvoorstelling van NITE en Khalid Bengrhib / 2K-Far, dient als thematisch en artistiek uitgangspunt voor Venues of the Future. De dansers en muzikanten gaan in de voorstelling op zoek naar nieuwe rituelen om zich verbonden te voelen. FAITH laat het publiek nadenken over nieuwe en bestaande symbolen van vertrouwen, geloof en verbinding - in het theater, in het leven, online en in de hybride ruimte die we allemaal bewonen.
Parallel aan de theaterproductie wordt geëxperimenteerd met online en hybride vormen van publieksinteractie en opdrachtgeverschap voor een online omgeving. Voortbordurend op het idee van de Britse theatercriticus Lyn Gardner dat ‘theaters de nieuwe dorpspleinen moeten zijn, geen kloosters’, verkent het onderzoeksproject de mogelijkheden van theaterprofessionals om hun processen, gesprekken, kunst én gebouwen open te stellen.
Het project onderzoekt hoe een nieuw hybride model eruit zou kunnen zien, waarbij zowel de fysieke als de digitale ruimte worden benut als podium. Zowel het maakproces van de theaterproductie als de livevoorstellingen worden opengesteld voor het publiek, gebruikmakend van de mogelijkheden die een hybride of online vorm van theater biedt. De opgedane inzichten en resultaten worden actief met de podiumkunstensector gedeeld.
FAITH. Foto: Andreas Etter
Internationaal team
Het project brengt een internationaal team van creatieve partners en onderzoekers samen. NITE en DEN uit Nederland, Substrakt, Annette Mees (Audience Labs) en AEA Consulting uit het Verenigd Koninkrijk, en Khalid Bengrhib / 2K.FAR uit Marokko bundelen hun krachten. Deze Nederlands-Marokkaans-Britse samenwerking beoogt een waardevolle uitwisseling te bewerkstelligen tussen theaterpubliek en makers in alle drie de landen, waarin het creatieve maakproces centraal staat.
contact
Meer weten over dit project of
in contact komen met de initiatiefnemers?
De inzichten die tijdens het programma Innovatielabs zijn opgedaan, zijn gebundeld in vijf concrete aanbevelingen om innovatie te stimuleren en te faciliteren. Syb Groeneveld, directeur-bestuurder van het Stimuleringsfonds: 'Nieuwe vormen van samenwerking zijn cruciaal voor innovatie en belangrijk om de culturele en creatieve sector te versterken, zowel in artistiek, financieel als maatschappelijk opzicht.'
Een theater dat de lokale werkgelegenheid stimuleert, een kunstproject dat eenzame ouderen verbindt, of een museumexpositie die klimaatverandering tastbaar maakt - de impact van kunst en cultuur reikt vaak verder dan het podium of de museumzaal. Maar waarover praten we dan precies als we het hebben over impact? Volgens onderzoekers Lies Wijnterp (HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Gwen Parry (Hogeschool van Amsterdam) gaat het om een mix van maatschappelijke en artistieke waarden die levens of omgevingen beïnvloeden. In dit artikel belichten ze hoe de culturele en creatieve sector stuurt op maatschappelijke betekenis en deze evalueert en onder woorden brengt.