Unlocking Fashion Heritage

Door middel van 3D-scans van museale modecollecties willen de projectpartners van Unlocking Fashion Heritage historische, ambachtelijke kennis ontsluiten voor een breed publiek: van museummedewerkers tot ‘thuismakers’
Modemuze, een samenwerkingsverband van achttien Nederlandse en Vlaamse musea, wil de mode- en kostuumcollecties die zij samen vertegenwoordigen digitaliseren door middel van 3D-technieken. Het doel is om de ambachtelijke (historische) kennis die in de objecten ligt verborgen te ontsluiten voor een breed publiek: van museummedewerkers tot professionele makers tot ‘thuismakers’.

Voor het project Unlocking Fashion Heritage worden honderd collectiestukken omgezet in 3D-modellen door middel van nauwkeurige scans. Behalve informatie over de toegepaste constructie en materialen, geeft deze techniek ook inzicht in het oorspronkelijke gebruik van een kledingstuk. Mogelijke gebruikssporen worden tot in detail blootgelegd.

Voor de aangesloten musea leveren de scans potentieel relevante informatie op over de historische en sociaal-maatschappelijke context van hun collectiestukken. Daarnaast ziet Modemuze mogelijkheden om met dit project bij te dragen aan een bredere uitwisseling van vakspecialistische kennis. De eigen website en een Pop-up Lab dienen als podium om vakmensen met verschillende soorten kennis en expertise bij elkaar te brengen, zowel online als onsite.

Het project bestaat uit een onderzoeksfase en een uitrolfase. In beide fases wordt gezocht naar een cross-over met partners en netwerken vanuit virtual fashion design, de ambachtelijke kleermakerij, het modevakonderwijs en het erfgoedveld.
partners:
Modemuze is een samenwerkingsverband tussen het Amsterdam Museum (penvoerder), Centraal Museum Utrecht, CODA Museum, Design Museum Den Bosch, Fries Museum Leeuwarden, Kunstmuseum Den Haag, ModeMuseum Antwerpen, Museum Arnhem, Museum Dordrecht/Huis van Gijn, Museum Rotterdam, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum, Textielmuseum, Theatercollectie Allard Pierson, Tropenmuseum/Afrikamuseum/Museum Volkenkunde/Wereldmuseum, Zaans Museum en het Zuiderzeemuseum.
volgende