editie #1

OutsiderlandLab

Door makers uit verschillende milieus met elkaar in aanraking te brengen, willen de projectpartners van OutsiderlandLab de sector toegankelijker maken voor elke vorm van creativiteit en originaliteit
In een voormalig café-restaurant aan het IJ in Amsterdam bevindt zich Outsiderland. Het is een verzamelplek voor makers met een niet-traditionele achtergrond, bijvoorbeeld omdat ze dakloos zijn of een beperking hebben, en kunstenaars uit het reguliere circuit. Kunstenaar Jan Hoek (Stichting Captain Hoek) is de drijvende kracht achter deze winkel annex expositieruimte waar werken van 'insider' en 'outsider' kunstenaars door elkaar worden getoond.

Met het project OutsiderlandLab wil Hoek het reguliere kunstcircuit en de wereld die nu nog 'outsider art' wordt genoemd nader tot elkaar brengen, met als doel de culturele en creatieve sector toegankelijker te maken voor elke vorm van creativiteit en originaliteit. Het project bouwt voort op het Outsiderwear Festival, een multidisciplinair evenement dat insider en outsider kunstenaars aan elkaar koppelt in een programma van onder meer tentoonstellingen en workshops.

De initiatiefnemers van OutsiderlandLab willen nieuwe samenwerkingen stimuleren op het gebied van mode, design, beeldende kunst en dans, die niet alleen leiden tot nieuw werk, maar ook tot wederkerige inspiratie en inzichten. Aan het project is een onderzoek gekoppeld dat wordt uitgevoerd door projectpartner Stefanie van Zal (Lectoraat Langdurge Zorg en Ondersteuning). Het beoogde resultaat van deze samenwerking is een blauwdruk van de werkzame factoren en positieve effecten op de kunstenaars uit beide werelden en de sector in zijn geheel.
partners:
Onderzoeker Stefanie van Zal (Lectoraat Langdurgie Zorg en Ondersteuning), Felix Meritis, Theater LeBelle (Cordaan), Choreograaf Mohamed Boujarra, Studio Gert Wessels, Fotodok, Anemoon Fokkinga, Stijn Zelenberg, Aàdesokan, Floor van Leeuwen
volgende

updates

Jan Hoek & Anemoon Fokkinga. Foto: Sebastiaan ter Burg, CC by 3.0 NL
15 aug '22

Maak kennis met Outsiderlandlab

In een voormalig café-restaurant aan het IJ in Amsterdam bevindt zich Outsiderland. Kunstenaar Jan Hoek is de drijvende kracht achter deze winkel annex expositieruimte, waar de gevestigde kunstwereld en 'de wereld die nu nog outsider art wordt genoemd' bij elkaar komen. Outsiderlandlab is een nieuw initiatief om inzicht krijgen in wat de culturele en creatieve sector van deze samenkomst kan leren.