Mixed Reality for Culture onderzoekt hoe de evenementenindustrie met mixed reality en gamification een nieuw, digitaal georiënteerd publiek kan aanspreken.
Kun je een volwaardig online alternatief creëren voor een conferentie met duizenden bezoekers? En welke nieuwe mogelijkheden van digitale creatie levert dit op? Mixed Reality for Culture meent dat de evenementenindustrie met mixed reality-technieken en gamification een gouden kans in handen heeft om een nieuw, digitaal georiënteerd publiek aan te spreken. Een concrete uitkomst van het project is ADE Synthweavers: een educatief spel waarmee je in een virtuele omgeving leert hoe een modulaire synthesizer werkt.
ADE Synthweavers
Een concrete uitkomst van het project is ADE Synthweavers: een educatief spel waarmee je in een virtuele omgeving leert hoe een modulaire synthesizer werkt. Wie de game uitspeelt, krijgt toegang tot een digitale synthesizer en een aantal vooraf geprogrammeerde klanken en baslijnen (synth patches) om verder te oefenen.
Selectie deelnemers
Voor de eerste pilot werd na een open call een diverse groep aspirerend muzikanten en producers geselecteerd om samen te komen in de digitale wereld van ADE’s Synthweavers, gecreëerd door Spaceshift, om hun eerste stappen in de wereld van synthesizers te zetten. Hiervoor werd een low-poly virtuele wereld gecreëerd, geïnspireerd op de modulaire synthesizer en studio van techno artiest Colin Benders, waarbij gespeeld wordt met dimensies en schaal. De deelnemers werden uitgedaagd om een stuk muziek te maken en in te sturen voor de tweede pilot die zou bestaan uit het beschikbaar stellen van de game en een expositie tijdens het Amsterdam Dance Event.
De game spelen tijdens ADE
Tijdens de tweede pilot was de game niet alleen toegankelijk voor de geselecteerde deelnemers, maar ook voor de bezoekers van de ADE conferentie. Pitto, de belangrijkste schakel van de game als het komt op synthesizerkennis en -content, heeft het project bovendien gekoppeld aan het eigen ADE programma. Op die manier werd er aandacht gevestigd op het project en gaf het bovendien de artiesten die aanwezig waren bij Pitto’s programma op ADE, zoals Colin Benders, de kans om de game in te stappen en de interactie aan te gaan met het publiek. Geïnspireerd door Colin Benders beklommen ook nieuwe makers het virtuele podium in de game. Zij presenteerden hun creatieve visie door middel van hun creaties die in-game te horen waren.
contact
Meer weten over dit project of
in contact komen met de initiatiefnemers?
Tijdens vier kennisdelingssessies delen de initiatiefnemers van de zestien Innovatielabs-projecten hun resultaten, kennis en inzichten. De sessies op 23, 24, 26 en 27 oktober maken deel uit van het programma van Innovatielabs op de Dutch Design Week (DDW) en zijn bedoeld voor iedereen in de culturele en creatieve sector die graag (meer) kennis ontwikkelt om zelf mee aan de slag te gaan.