De initiatiefnemers van Groen & inclusief voorwaarts gebruiken festivals als testcases om innovaties op het gebied van duurzaamheid en inclusie te testen en een breed publiek te betrekken.
Nederland staat voor enorme uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en inclusie. De initiatiefnemers van het project Groen & inclusief voorwaarts omarmen deze uitdagingen vanuit de overtuiging dat het beter moet én kan. Zij geloven dat innovatie een belangrijke sleutel is tot verandering en dat de culturele sector kan dienen als proeftuin en voortrekker van deze transitie. Ze gebruiken festivals als testcases om innovaties uit te proberen en een breed (inclusief) publiek te betrekken. Zo vinden ze uit wat werkt en wat niet, om ervan te leren en ideeën verder te ontwikkelen.
Festivals als proeftuin voor duurzame initiatieven
Voor festivalorganisaties is er veel werk aan de winkel om hun evenementen op gebieden als logistiek, energie, watergebruik en afvalmanagement duurzamer in te richten. Ook is er een grote noodzaak om meer en diverse doelgroepen aan te spreken, zowel wat bezoekers als medewerkers en bestuurders betreft, en de sector zo toegankelijker te maken. Want hoeveel hoopvols er rond deze thema’s al gebeurt: om de weerbaarheid van de sector daadwerkelijk te bestendigen, zijn grote(re) veranderingen noodzakelijk. Duurzaamheid is hierin vaak de basis en een thema waar veel partijen in de sector zich al mee bezig houden. In aanvulling daarop vormt een steviger inzet op sociale innovatie een logische en nodige stap om een nieuwe norm binnen de sector te creëren
Innovatie als motor voor transities
De initiatiefnemers van het project ‘Groen & inclusief voorwaarts’, Stichting Innofest, Oerol, DGTL en The Revolution Foundation omarmen deze uitdagingen vanuit de overtuiging dat het beter moet én kan. Zij geloven daarbij dat innovatie één van de sleutels vormt om de benodigde transities te realiseren en vinden elkaar in de visie dat de culturele sector als proeftuin én voortrekker kan dienen om mensen te laten zien hoe het dan anders kan. Ze zetten de verbindende kracht van festivals en kunst in om een breed (inclusief) publiek en hun directe omgeving bij de benodigde transities te betrekken.
De culturele sector kan als proeftuin én voortrekker dienen om mensen te laten zien hoe het dan anders kan.
Tien veelbelovende innovaties
Door het bundelen van ervaring, expertise, bereik en faciliteiten heeft Groen & inclusief voorwaarts tien veelbelovende innovaties op het gebied van duurzaamheid en inclusie de kans gegeven om hun project, product of dienst op één of op beide festivals (DGTL en Oerol) te testen. De innovaties hebben een intensief voorbereidingstraject gevolgd waardoor zij de juiste aannames testen op het festival. Festivals zijn testlocaties die zo dicht mogelijk bij de realiteit komen en daarmee zeer geschikt zijn om aannames te valideren. Door hier data op te halen, kunnen deze pioniers uiteindelijk meer impact maken op alle festivals en evenementen. Om dit te ondersteunen eindigt het traject altijd met een afterparty, een sessie waarbij de opgehaalde data wordt besproken en geëvalueerd.
Kennis delen
De kennis die de innovaties gedurende de looptijd van het project hebben opgedaan, wordt breed verspreid. Zo zijn diverse foto’s en video’s van de pioniers gemaakt ter inspiratie en activatie. Daarnaast is input vanuit de sector actief uitgevraagd en meegenomen. Onder meer tijdens workshops op: Eurosonic Noorderslag, DGTL Talks, Verening Nederlandse Poppodia en Festival en Amsterdam Dance Event. Ter afsluiting van het project is een inspiratiedocument opgesteld dat festivals kunnen gebruiken om ideeën op te doen en als praktisch handvat om op hun eigen manier aan duurzaamheid en inclusie te werken. Door het implementeren van acties uit dit document, laten organisaties zien dat ze deze thema’s belangrijk vinden en zich aan het realiseren van verbeteringen committeren. Zodat de sector weerbaarder wordt en groen en inclusief voorwaarts kan!
contact
Meer weten over dit project of
in contact komen met de initiatiefnemers?
Tijdens vier kennisdelingssessies delen de initiatiefnemers van de zestien Innovatielabs-projecten hun resultaten, kennis en inzichten. De sessies op 23, 24, 26 en 27 oktober maken deel uit van het programma van Innovatielabs op de Dutch Design Week (DDW) en zijn bedoeld voor iedereen in de culturele en creatieve sector die graag (meer) kennis ontwikkelt om zelf mee aan de slag te gaan.