Future Materials is een hybride platform dat kennis over duurzame materialen promoot en verspreidt. Het doel is om het bewustzijn van creatieve makers over duurzaamheid te vergroten en te inspireren tot innovatief onderzoek.
Future Materials is een initiatief van Jan van Eyck Academie in samenwerking met de masteropleiding Material Futures van de Londense Central Saint Martins school (UCL - UK). Het doel is om kennis over duurzame materialen te promoten en te verspreiden onder kunstenaars, ontwerpers en andere creatieve makers en ze daarmee te inspireren tot innovatief onderzoek. Dat gebeurt onder meer door het verzamelen van materiaalmonsters en het bevorderen van ontmoetingen tussen ervaringsdeskundigen uit verschillende vakgebieden. Op die manier willen de initiatiefnemers de transitie naar duurzamere creatieve praktijken ondersteunen.
Drie pijlers
Future Materials bestaat uit drie pijlers die nauw met elkaar zijn verbonden: Future Materials Bank (FMB), Future Materials Lab (FML) en Future Materials Encounters (FME). De Future Materials Bank is een online archief van duurzame materialen ontwikkeld door kunstenaars en ontwerpers van over de hele wereld. Het archief telt momenteel ruim 380 materialen en is voortdurend in beweging. Het biedt gebruikers een toegankelijke bron van recepten en informatie over projecten en makers, onder meer in de vorm van instructievideo's en interviews. Het hele archief is te doorzoeken door middel van trefwoorden die verwijzen naar de kwaliteiten en mogelijke toepassingen van materialen. Daarnaast kunnen gebruikers zelf nieuwe materialen toevoegen. Onderdeel van het archief is een Materials Policy en een Lexicon voor gebruikers om te raadplegen als zij zelf hun creatieve praktijk willen verduurzamen. Om relevant en betrouwbaar te blijven, wordt de inhoud van de website voortdurend herzien in samenwerking met studenten van de opleiding Material Futures van Central Saint Martins, waarin design wordt bestudeerd op het snijvlak van technologie en wetenschap.
Future Materials Lab
Future Materials Lab is de offline-component van het online archief. Het is een fysieke verzameling materiaalmonsters waarin elk staaltje is voorzien van een code die correspondeert met de online database. Het lab biedt de kunstenaars-in-residence van de Jan van Eyck Academie de kans om alternatieve materialen te ontdekken of ermee te experimenteren. Ze kunnen er ook terecht voor advies. Wanneer deelnemers van de academie geïnteresseerd zijn in een materiaal, koppelt het FML-team hen aan de maker die het materiaal heeft ingezonden op de FMB en ondersteunt hen indien nodig verder in hun maak- en experimenteel proces of experiment. Meer recentelijk zijn Jan van Eyck-deelnemers ook begonnen met het geven van hun eigen interpretatie van de FML-collectie, zoals onlangs gebeurde toen twee kunstenaars-in-residence zich bezighielden met de sonische dimensie van de samples en hun eigen Future Materials Sound Bank creëerden. Naast de Jan van Eyck-gemeenschap verwelkomt de FML externe bezoekers, studenten, curatoren, architecten en andere onderzoekers, en zet zich in voor het onderhouden van een web van relaties met andere onderzoekscentra, kunstscholen en laboratoria in de regio en daarbuiten.
Future Materials Encounters
Samenwerking en uitwisseling zijn een cruciale factor in een innovatieproject, vooral op het gebied van duurzaamheid omdat het veld voortdurend in ontwikkeling is. Future Materials draait dan ook voor een groot deel om het onderhouden van netwerken, het verzamelen van verschillende perspectieven en het aan elkaar koppelen van expertises. Onder de naam Future Materials Encounters (FME) worden workshops georganiseerd rondom steeds een specifiek materiaal. Makers worden uitgenodigd bij de Jan van Eyck Academie om hun onderzoek en projecten te presenteren, en ervaringen en kennis uit te wisselen met de gemeenschap van de academie. Elke workshop wordt opgenomen en online beschikbaar gemaakt als onderdeel van de Future Materials Bank. Een soortgelijk format van workshops is ook ontwikkeld voor studenten van kunstscholen en middelbare scholen, met als doel discussies rond duurzaamheid onderdeel te maken van de curricula van de kunstenaars en ontwerpers van de toekomst.
Future Materials Fellowship
Verder is in samenwerking met Central Saint Martin, Brightlands Chemelot Campus, en CHILL - Chemelot Innovation and Learning Labs, het Future Materials Fellowship in het leven geroepen om de interdisciplinaire dialoog, veelbelovend onderzoek, en het experimenteren met de materialen verder te stimuleren. Twee fellows brachten vijf maanden door in Maastricht om hun project te ontwikkelen in de artistieke omgeving van de Jan van Eyck Academie. Jesse Adler en Dorieke Scheurs waren de eerste twee Future Materials Fellows, die onderzoek deden naar respectievelijk op schimmels gebaseerde pigmenten en duurzame bindmiddelen voor natuurlijke pigmenten.
Samenwerking en uitwisseling zijn een cruciale factor in een innovatieproject, vooral op het gebied van duurzaamheid omdat het veld voortdurend in ontwikkeling is.
Giulia Bellinetti, Nature Research coördinator Jan van Eyck Academie
contact
Meer weten over dit project of
in contact komen met de initiatiefnemers?
Jan van Eyck Academie, Central Saint Martin (UCL), Brightlands Chemelot Campus for Circular Materials, en CHILL – Chemelot Innovation and Learning Labs.
Co-financiers
Future Materials werd voorheen gefinancierd door Stichting DOEN en maakt deel uit van GALA - Green Art Lab Alliance.
Tijdens vier kennisdelingssessies delen de initiatiefnemers van de zestien Innovatielabs-projecten hun resultaten, kennis en inzichten. De sessies op 23, 24, 26 en 27 oktober maken deel uit van het programma van Innovatielabs op de Dutch Design Week (DDW) en zijn bedoeld voor iedereen in de culturele en creatieve sector die graag (meer) kennis ontwikkelt om zelf mee aan de slag te gaan.